Waarom zien we de coupe van de wc-borstel zo vaak over het hoofd?

wc-borstel op toilet


De eigenschappen van het reinigingsmiddel – met een duur woord ook wel detergent genoemd – dat we gaan gebruiken, bepalen meestal de keuze voor de sanitaire reinigingsmethode. De PH-waarde, viscositeit, inwerktijd, inhoud en prijs per flacon, het zijn allemaal belangrijke criteria. Prima dus om mee te nemen in de overwegingen. Maar zien we niet iets over het hoofd?


Want laten we eens bij het begin beginnen. En dat is de kwaliteit van de toiletborstel, in de volksmond wc-borstel genoemd. Qua uitvoeringen en kwaliteit zijn er nogal wat soorten op de markt. Tijd om daar eens wat aandacht aan te schenken.

Verschillende kapsels

In de praktijk zie ik ze in gebruikte versie in allerlei uitvoeringen: keurig met ‘coupe stekels’ en helder wit, soms met een scheiding in het midden en compleet verkleurd en in een enkel geval is er zelfs helemaal geen sprake meer van een scheiding. Ook een bekende: kroeshaartjes, omdat-ie te lang met zijn kop in een emmer heet water met chloortablet heeft gestaan.

Vijf Jaar

Als ik dan nieuwsgierig vraag hoe lang de borstel al in gebruik ik, krijg ik vaak antwoorden in de trant van: ‘Nou, ik werk hier al vijf jaar en toen ik hier kwam, stonden ze er al’. Dat is dus tamelijk lang en het betekent dat versleten werkmaterialen niet of in ieder geval nauwelijks wordt vervangen.

Plumeau

Maar ook als die periodieke vervanging van de wc-borstels wel goed geregeld is, kunnen er problemen optreden. Sommige borstels zijn bij aanvang namelijk al ongeschikt. Ook als ze rechtstreeks uit de verpakking komen, zien ze er dan meer uit als een plumeau dan een borstel. Daar valt natuurlijk nooit goed mee te werken.

Verantwoordelijkheid

Het komt voor dat in verzorgingshuizen of andere zorginstellingen de verantwoording voor het ‘borstelwerk’ bij de cliënt ligt. Dan hoort een toiletborstel dus bij de inventaris van de bewoner. Een begrijpelijke keuze van de leiding van de zorgorganisatie, maar het is ook een nadeel. Want als er al toiletgarnituur aanwezig is, is het nog maar de vraag hoe de kwaliteit ervan is.

Verwachtingen

Maar hoe kan van medewerkers in schoonmaakonderhoud nu verwacht worden dat ze het sanitair goed reinigen, als er geen degelijk materiaal aanwezig is? Schoonmaakpersoneel lost dit vaak op door standaard één borstel in de werkwagen mee te nemen. Die ligt dan vaak – lekker hygiënisch… – onderop de werkwagen, naast de schone papieren handdoekjes. Om van te rillen!

Hygiënisch?

Zo kunnen ze hun werkzaamheden toch uitvoeren, maar is dit hygiënisch? Ik vraag me af waarom dit soort simpele dingen zo vaak over het hoofd worden gezien. Kleine moeite, groot plezier, zou ik zeggen. Een kleine investering in een kwalitatief hoogwaardige borstel scheelt een hoop chemie, geeft een beter resultaat en werkt efficiënter en hygiënischer. De portemonnee hoeft niet eens op de kop en het verdient zich ook nog eens gemakkelijk terug. Kortom: kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper. Kop erbij!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *